You are at:
  • Home
  • Wiadomości
  • Już 1 gram dziennie może spowolnić starzenie. Masz to w lodówce

Już 1 gram dziennie może spowolnić starzenie. Masz to w lodówce

Już 1 gram dziennie może spowolnić starzenie. Masz to w lodówce

Czy można spowolnić starzenie? Najnowsze badania pokazują, że codzienna suplementacja kwasami omega-3 może realnie odmłodzić organizm. Naukowcy przeanalizowali wpływ tych kwasów na biologiczny wiek człowieka i odkryli, że już 1 gram dziennie może przynieść zauważalne efekty. Co więcej, ich działanie wzmacnia połączenie z witaminą D oraz regularnymi ćwiczeniami.

Omega-3 a proces starzenia

Badacze z Uniwersytetu Zuryskiego przeprowadzili trzyletnie badanie, w którym udział wzięło 777 seniorów w wieku od 70 do 91 lat. Naukowcy wykorzystali zegary epigenetyczne do określenia biologicznego wieku uczestników na podstawie metylacji DNA. Analiza wykazała, że osoby, które codziennie spożywały kwasy omega-3, starzały się wolniej niż pozostali.

Po trzech latach ich biologiczny wiek był średnio o trzy miesiące młodszy niż w grupie kontrolnej. Efekt ten był jeszcze silniejszy wśród uczestników, którzy dodatkowo suplementowali witaminę D i regularnie ćwiczyli – w ich przypadku odmłodzenie wyniosło aż cztery miesiące.

Dodatkowe korzyści zdrowotne

Kwasom omega-3 przypisuje się nie tylko wpływ na spowolnienie procesu starzenia, ale także inne prozdrowotne właściwości. W badaniu z udziałem ponad 2 tysięcy seniorów odkryto, że suplementacja tym składnikiem wiązała się z dodatkowymi korzyściami:

  • o 10 proc. mniej upadków wśród badanych,
  • o 13 proc. mniej infekcji,
  • o 39 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia stanu przedkruchości,
  • aż o 61 proc. mniej przypadków nowotworów inwazyjnych.

To pokazuje, że kwasy omega-3 wspierają nie tylko długowieczność, ale również ogólną odporność oraz kondycję organizmu.

Gdzie znaleźć kwasy omega-3?

Najlepszym źródłem tych cennych tłuszczów są tłuste ryby morskie, ale można je również znaleźć w innych produktach spożywczych. Oto lista najbogatszych źródeł omega-3:

  • tłuste ryby: łosoś, makrela, sardynka, śledź, pstrąg, tuńczyk,
  • owoce morza,
  • oleje rybne i roślinne (np. olej lniany, olej rzepakowy),
  • orzechy i nasiona (np. siemię lniane, orzechy włoskie, chia),
  • soja i jej przetwory.

Dieta bogata w kwasy omega-3, uzupełniona witaminą D i aktywnością fizyczną, może pomóc w spowolnieniu procesów starzenia i utrzymaniu organizmu w lepszej kondycji przez dłuższy czas. Już niewielka zmiana nawyków żywieniowych może przynieść wymierne korzyści zdrowotne.

Już 1 gram dziennie może spowolnić starzenie. Masz to w lodówce – Pacjentwbadaniach.pl